Naturalne antybiotyki cz. 1

Naturalne antybiotyki charakteryzują się bardzo podobnymi właściwościami, co antybiotyki kupowane w aptece. Podobnie skutecznie niszczą wszelkiego rodzaju bakterie i inne mikroustroje chorobotwórcze. Mają jednak wielką zaletę gdyż nie powodują żadnych skutków ubocznych. Nie sprawiają, że bakterie uodpornią się na określony antybiotyk oraz nie są zagrożeniem dla dobrych bakterii. Nie powodują także działania toksycznego, więc są o wiele lepszą alternatywą niż syntetyczne antybiotyki. Dlatego w niektórych przypadkach warto rozważyć zamiennik który często można spotkać w naszej kuchnii. Przedstawiamy wam listę 6 najpopularniejszych naturalnych antybiotyków które mogą się przydać w tych dosłownie „chorych” czasach.

 

  • Czosnek

    Jest Lekarstwem które towarzyszy nam od tysiącleci jako całkowicie naturalny antybiotyk o działaniu bakteriobójczym. Na długo przed wynalezieniem leków to właśnie on leczył i zapobiegał groźnym chorobom. Przy jego pomocy leczono nie tylko lekkie przeziębienie, ale także grypę. Działa on znacznie mocniej niż penicylina, za lecznicze działanie odpowiada tutaj bakteriobójczy specyficznie pachnący związek, który znany jest jako allicyna. Powstaje ona podczas zgniatania czosnku.
  • CebulaJest bardzo skuteczna w walce z bakteriami, zwalcza je poprzez związki lotne które są uwalniane, kiedy kroimy lub szatkujemy warzywo. Także związki znajdujące się w miąższu cebuli, wspomagają zwalczanie bakterii. W przypadku leczenia zakażeń przewodu pokarmowego lub nieżytu górnych dróg oddechowych, cebula nie ma sobie równych. Czasem, kiedy antybiotyk nie daje rady poradzić sobie z daną infekcją, cebula może się okazać rozwiązaniem. Wpływa ona nie tylko za zatrzymanie rozwoju bakterii, ale odpowiada też za zwiększenie wytwarzania śluzu a to niezwykle korzystne dla organizmu walczącego z infekcją.
  • MiódMa bardzo szerokie spektrum działania i zastosowania. Perfekcyjnie radzi sobie ze zwalczaniem bakterii gronkowca, paciorkowca, laseczki wąglika, rzęsistka pochwowego lub prątki gruźlicy. Także chorobotwórcze grzyby z rodzaju Candida nie stanowią dla niego wyzwania. Każdy miód ma działanie antybakteryjne, jednak warto wiedzieć jaki rodzaj chcemy stosować na dany problem. Najlepsze miody to te spadziowe, szczególnie jeśli pochodzą z drzew iglastych, głównie lip oraz jeśli pochodzą z pasiek położonych powyżej 1000 metrów nad poziomem morza. Oznacza to wtedy iż są „czystsze” oraz zawierają więcej inhibiny, która odpowiada za wyniszczanie bakterii.

     

  • Ekstrakt z pestek grejpfrutaEkstrakt z pestek grejpfruta ma bogatą historię w zastostowaniu medycznym. Bardzo dobrze radzi sobie w leczeniu wrzodów żołądka i stanów zapalnych błony śluzowej. Sprawdza się także w przypadku leczenia zakażenia dróg oddechowych, chorobach jamy ustnej, chorobach skóry. Jeśli systematycznie go stosujemy wydatnie podnosi odporność organizmu. Wszystko to za sprawą tego, że wyciąg z pestek grejpfruta jest bardzo bogaty w witaminę C oraz bioflawonoidy. Dawkowanie ekstraktu z pestek grejpfruta to dwie krople na dobę, które można spożywać rozpuszczone w wodzie, najlepiej rano na czczo.
  • ImbirTo egzotyczna roślina, która w naszym kraju jest bardzo popularna. Doskonale działa w przypadku zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego, dobrze radzi sobie z groźnymi patogenami, takimi jak Salmonella lub Listeria, które mogą powodować groźne zatrucia pokarmowe. Imbir dodawany jest do potraw, w skład których wchodzą: surowa ryba i owoce morza. Dzięki temu minimalizuje wystąpienie zatrucia pokarmowego do minimum. Dodatkowym plusem jest bardzo aromatyczny zapach.
  • ChrzanKorzeń chrzanu charakteryzuje się działaniem bakteriobójczym, wirusobójczym, a także zwalczajacym grzyby. Jest znany i stosowany od zarania dziejów. Łagodzi przebieg infekcji dróg oddechowych oraz może być podawany w postaci syropu. Odpowiada również za odkażanie górnych dróg oddechowych i może być stosowany podczas zapalenia oskrzeli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *