Niedoczynność tarczycy ,a dieta i trening
Niedoczynność tarczycy jest zaburzeniem funkcjonowania gruczołu produkującego zwykle prawidłową ilość hormonów. Hormony tarczycy wpływają na metabolizm.
Niedoczynność tarczycy to choroba wywołana niedoborem hormonu tyroksyny (T4) i wynikającym z tego niedostatecznym działaniem trijodotyroniny (T3) w komórkach organizmu. Sytuacja taka sprawia, że spowalniają się procesy metaboliczne organizmu.
Choroba ta częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn, a częstość jej występowania zwiększa się wraz z wiekiem. Niedoczynność tarczycy stwierdza się u 1–6% osób po 60. roku życia.
Najczęściej obserwowane objawy charakterystyczne dla niedoczynności tarczycy:
zwiększenie masy ciała,
ogólne osłabienie i zmniejszenie tolerancji wysiłku,
senność,
zmniejszoną zdolność do skupiania uwagi,
zaburzenia pamięci,
nietolerancję zimna, odczuwanie chłodu,
zaparcia.
U kobiet niedoczynność tarczycy może powodować także zaburzenia miesiączkowania, a u mężczyzn osłabienie libido.
NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ W DIECIE PRZY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY?
Najważniejszą kwestią w diecie przy niedoczynności tarczycy jest zwiększenie ilości jodu dostarczanego wraz z pożywieniem oraz zwiększenie ilości spożywanego białka.
Jod w diecie
Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i całego organizmu niezbędny jest jod. Pierwiastek ten powinien być dostarczany (w pożywieniu lub przez drogi oddechowe) w dawce 160 μg dziennie. Dawka ta ulega zwiększeniu w przypadku kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. W przypadku osób z niedoczynnością tarczycy zapotrzebowanie na jod rośnie. W diecie przy niedoczynności tarczycy należy uwzględnić produkty bogate w ten pierwiastek, przede wszystkim ryby morskie i owoce morza. W innych produktach żywnościowych jodu jest stosunkowo niewiele, choć może znajdować się w niektórych warzywach i przetworach mlecznych.
Białko w diecie
W diecie przy niedoczynności tarczycy należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości białka, które zwiększa tempo procesów metabolicznych oraz stymuluje produkcję hormonu wzrostu, który powoduje spalanie tkanki tłuszczowej. W diecie przy niedoczynności tarczycy należy zwiększyć dzienną ilość białka do 80-100 gramów. Przy takiej ilości białka trzeba jednak pamiętać o piciu wystarczającej ilości płynów (najlepiej wody mineralnej), inaczej nadmiernie obciążone zostaną nerki.
Źródła selenu w diecie
Należy pamiętać, że korzystny wpływ selenu na funkcjonowanie tarczycy uzależniony jest od właściwej podaży jodu. Do najlepszych źródeł selenu zalicza się orzechy brazylijskie. Duże ilości tego składnika znajdują się także w rybach (makrela, halibut, dorsz, śledź), nasionach roślin strączkowych, indyku, wołowinie i grzybach. Najlepiej przyswajalna forma selenu, selenometionina i selenocysteina, znajduje się także w pełnoziarnistych produktach zbożowych
Witamina D3
Odkrycie receptorów witaminy D w gruczole tarczowym może świadczyć o tym, że witamina D3 pełni role regulującą funkcję wydzielniczą tarczycy. Istnieją także doniesienia, że u pacjentów z niedoczynnością tarczycy obserwuje się zmniejszone stężenie witaminy D3.
PRODUKTY, KTÓRE NALEŻY WYKLUCZYĆ W DIECIE PRZY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY
Przy niedoczynności tarczycy NIE WOLNO stosować środków odchudzających, ponieważ spowodują zaburzenia hormonalne i mogą wejść w interakcję z lekami na tarczycę. Dlatego trzeba zastosować się do odpowiedniej diety.
Niektóre produkty żywnościowe ograniczają przyswajanie jodu i dlatego należy je ograniczyć bądź wyeliminować z diety przy niedoczynności tarczycy. Do takich produktów należą: kapusta, kalafior, brukselka, soja, rzepa oraz brukiew. W diecie przy niedoczynności tarczycy nie powinno się spożywać tych warzyw, szczególnie w postaci surowej. Należy też ograniczyć spożycie gorczycy (w tym musztardy) oraz orzeszków ziemnych.
Rozregulowany przy kłopotach z tarczycą metabolizm źle reaguje na spożywanie słodyczy oraz dietę wegetariańską. W diecie przy niedoczynności tarczycy należy wystrzegać się też wszelkich dosładzanych twarożków, jogurtów oraz słodzonych napojów mlecznych. Spowalniają one metabolizm i powodują gromadzenie się zjedzonych kalorii w tkankach w postaci tłuszczyku. Również spożywanie dużej ilości soi może spowodować złe wchłanianie się hormonów tarczycy stosowanych w terapii niedoczynności tarczycy.
Elementy diety, o których należy pamiętać
Ponieważ przy niedoczynności tarczycy często dochodzi do zmniejszenia tempa podstawowej przemiany materii nawet o około 30%, zachowanie dotychczasowych nawyków żywieniowych może skutkować zwiększeniem masy ciała. Z drugiej strony aktywność tarczycy zależy również od ilości spożywanego pokarmu. Jeśli ilość pożywienia się zmniejsza, aktywność tarczycy maleje. Zmniejszenie aktywności tarczycy na skutek ograniczenia ilości spożywanego pokarmu jest jedną z przyczyn trudności, jakie mogą wystąpić w skutecznej redukcji masy ciała. Dlatego w celu zmniejszenia masy ciała zaleca się regularne spożywanie 5 posiłków dzienne (3 posiłki główne oraz II śniadanie i podwieczorek). Zaleca się również, by przerwy między posiłkami nie przekraczały 3–4 godzin. Podstawą diety powinny być warzywa i owoce, produkty nabiałowe, ryby oraz chude mięso. Przy spożywaniu węglowodanów należy pamiętać, by miały niski indeks glikemiczny.
Niedoczynność tarczycy a aktywność fizyczna !
Aktywność fizyczną osoby chore na niedoczynność tarczycy powinny stawiać na pierwszym miejscu w leczeniu tej choroby. Pomimo tego, ze chorzy często charakteryzują się mniejszą energią do wykonywania jakichkolwiek obowiązków, nie wspominając o ćwiczeniach należy bezwzględnie przełamać tę barierę i wziąć pod uwagę fakt, że robicie to tylko dla siebie, dla swojego lepszego samopoczucia i zdrowia. Głównym czynnikiem pogarszającym wydolność fizyczną w niedoczynności tarczycy jest upośledzenie czynności układu krążenia w skutek zwolnienia czynności serca i zmniejszenia jego kurczliwości. Niewystarczający przepływ krwi przez mięśnie szkieletowe pogarsza zdolności wysiłkowe poprzez zmniejszenie dostaw tlenu, a gorsza wytrzymałość jest rezultatem zbyt małego dopływu substancji odżywczych. W rezultacie wysiłek opiera się w większym stopniu na glikogenie mięśniowym. Dodatkowo, zmniejszenie mobilizacji wolnych kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej i w konsekwencji ich niskie poziomy we krwi skutkują mniejszą dostępnością lipidów dla pracujących mięśni.
Trening zaczynamy zdecydowanie od treningu kardio czyli treningu tlenowego, który pozwoli napędzić metabolizm. To przecież o niego tu chodzi. Przy systematycznej pracy pozbędziecie się także się paru kilogramów. Wykorzystajcie w tym celu maszyny aerobowe w klubie fitness (bieżnie, stepery, orbitreki, rowerki stacjonarne). Zalecany trening to 3-4 x w tygodniu 1h. Jeśli jest możliwości, zalecam aktywność fizyczną na świeżym powietrzu: długie spacery, jazda na rowerze, nordic walking, które pozytywnie wpłyną na organizm.
Później w zależności od wyników, działania leków dobranych odpowiednio przez endokrynologa można, najlepiej pod opieką specjalisty wprowadzać ćwiczenia siłowe dobrane do naszego schorzenia, możliwości.
Kluczem do właściwego funkcjonowania tarczycy jest znalezienie „ złotego środka” Mądry trening, właściwa dieta i wsłuchanie się w swój organizm pozwolą na osiąganie dobrych rezultatów i zachowanie pełnego zdrowia.
Jeśli potrzebujesz indywidualnej konsultacji zapraszam – NAPISZ DO MNIE 🙂